Doelstelling

De Sport Talent Noord stelt zich ten doel sporttalenten in Groningen een handje te helpen in hun verdere ontwikkeling. Het kan gaan om een financiële bijdrage voor de soms hoge, forse reis- en verblijfskosten.

Maar ook om individuele trainingsstages en masterclasses bij bekende topsporters, topclubs dan wel gerenommeerde instituten.

De Foundation kan ook voortrekkers van zich onderscheidende sportprojecten ondersteunen.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor ondersteuning worden vermeld onder het hoofdstuk Criteria.

Makelaardij Schokker heeft voor dit plan een startkapitaal van €10.000 beschikbaar gesteld. De Foundation hoopt dat andere bedrijven zich daarbij gaan aansluiten. Iedereen die hart heeft voor talentontwikkeling en dat ook financieel wil ondersteunen, is welkom als participant van de Foundation.

Een Beoordelingscommissie van breed georiënteerde deskundigen uit de Groninger sportwereld, beoordeelt de aanvragen. Dat gebeurt op basis van verschillende criteria, zoals talent, mentaliteit, ambitie en attitude. Kandidaten kunnen zowel vanuit clubs als individueel worden aangedragen.

De Foundation lijkt op het Leo van der Kar-fonds, dat in 1960 in Amsterdam werd opgericht door de gelijknamige zakenman (bekend van Perry Sport) en nog altijd volop functioneert, zij het nu onder de vlag van het NOC*NSF.

Dankzij het Leo van de Kar-fonds hebben talrijke talenten in de sportwereld een duw richting de top gekregen met privéstages. Illustere sporters die in hun jeugdjaren hebben geprofiteerd van het Leo van de Kar-fonds zijn onder anderen kogelstoter Rutger Smith uit Leek, turner Jeffrey Wammes, turnster Suzanne Harmes, schaker Jan Timman, tennisser Tom Okker, tafeltennisster Bettine Vriesekoop, wielrenner Bram Tankink, zwemmer Marcel Wouda, judoka Deborah Gravenstijn en biljarter Dick Jaspers. Ook veelbelovende teamsporters worden ondersteund. Zo hebben onlangs drie meisjestalenten, vergezeld door trainer Robert Nijdam (ex- E & O), een week stage gelopen bij de Hongaarse handbalgrootmacht Gyor Asudi ETO.

Rutger Smith

Als jong talent kreeg Rutger Smith uit Leek ondersteuning in zijn route op weg naar de topsport. Hij is Nederlands recordhouder kogelstoten, discuswerpen en winnaar van eremetaal op grote internationale kampioenschappen.

“Het Leo van der Karfonds heeft mij in 2000 voor een maand naar Amerika kunnen sturen. Daar kon ik ervaring opdoen te midden van diverse wereldtoppers in de atletiek. Ik trainde er ook met hun topcoaches”, aldus Rutger. Vanuit Los Angeles laat hij weten dat Sport Talent Noord nu hetzelfde voor het huidige sporttalent uit Groningen kan betekenen.