De Nederlands kampioen jeugdschaken Jonas Hilwerda uit Groningen geeft een schaakclinic aan een groep kinderen (8-12 jaar) van de Groninger kinderopvangorganisatie SKSG. Op dinsdag 10 maart vertelt hij eerst iets over de schaaksport, zijn route naar de internationale top en het belang van de denksport in het algemeen voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

Daarna geeft de actieve JSF-sporter een simultaan tegen de SKSG-jongelui die zich daarvoor gaan opgeven. Het aantal maakt Hilwerda niet zoveel uit. “Ik heb namelijk niet meer bedenktijd nodig dan 3 seconden per zet. Hier is misschien wat meer tijd nodig, zodat ik de kinderen waar nodig nog een beetje kan coachen als ik weer voor hun bord sta en zij hun zet moeten doen.”

En als er zoveel aanmelding is dat er geen borden genoeg zijn? “Dan leen ik wel materiaal van mijn schaakclub Staunton. Er moeten zoveel mogelijk kinderen kunnen meedoen.”

Onder de titel ‘Date de topsporter’ organiseert SKSG jaarlijks een ontmoeting tussen een Gronings topsporttalent en de kinderen van SKSG. Vorig jaar was dat voor de jongste groep met JSF-judoka Marin Visser.