Ger van Gelder

Vanwege zijn lange staat van dienst in vrijwel alle facetten van de sport, is Ger van Gelder (03-07-1948) uit Haren gevraagd om organisatie en doelstellingen van Sport Talent Noord verder te ontwikkelen. Zijn functie is die van coördinator in het stafbureau dat kantoor houdt bij Makelaardij Schokker in Hoogkerk. Wat hem vooral aanspreekt is de ondersteuning van jonge sporters uit de regio om het potentiële talent verder te kunnen ontwikkelen.

Ger was van 1970-2000 journalist bij het Nieuwsblad van het Noorden, was van 1985-2010 directeur van het internationale sportorganisatie bureau SPRON en ook nog eens 25 jaar voetbaltrainer. Van 2006-2015 was hij bij GRC Groningen bestuurslid en manager, een periode waarin onder meer een imposant clubgebouw werd gerealiseerd op het sportpark Corpus den Hoorn dat ook zelf ingrijpend werd gerenoveerd. In 2009 trad hij nog een jaar toe tot het Organisatiebureau van FC Groningen.

Maar in de topsport raakte Ger thuis in een kwart eeuw SPRON. Met zijn organisatie stond hij voor grotere en kleinere evenementen in vele sporten. Regionale, nationale en internationale evenementen, zoals EK’s en WK’s. Teveel om op te noemen, maar regionaal is daarvan de 4 Mijl van Groningen een topper geworden. Ook Winter City op de Grote Markt is vanuit SPRON ontwikkeld.

Internationaal werd hij met SPRON in de periode van 1988-2008 bekend als commercieel ontwikkelaar van vooral het schaatsen langebaan en shorttrack. SPRON werkte daarbij samen met de ISU en het Amerikaanse marketingbureau IMG. Door SPRON kon de ISU voldoende gelden verwerven om het langebaan schaatsen internationaal commercieel en dus technisch op een hoger niveau te brengen, met het shorttrack in het kielzog.

En SPRON was van 1999-2009 ook actief in China voor het ontwikkelen van sport- en cultuur uitwisseling. Zo werd een Chinese trip voor Ajax georganiseerd in 2000.